BDT

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)

Antakya Bilişsel Davranışçı Yaklaşım ; Bilişsel davranışçı yaklaşıma göre kişi etrafındaki çevreyi, etrafında yaşanan olayları, zihinsel ve ruhsal etkinliklerinin tümünü bilişsel yapısıyla yorumlar ve değerlendirir. Bu algılama bireyin yaşantısal deneyimlerinden ve öğrenmelerinden oluşmuştur, bilişsel algılama ve değerlendirme kişiye özgü bir süreçtir ve bireyin duygularını daha sonra da davranışlarını etkiler.

Negatif düşünceler negatif duygulara negatif duygular da olumsuz davranışlara sebep olur. Bilişsel Davranışçı danışmanın amacı bu olumsuz düşünceleri çarpık inançları tespit edip yerine daha işlevsel düşüncelerin yerleşmesini ve bu sayede semptomların ortadan kalkmasını hedefler.

Benzer olaylarda bireylerin verdikleri tepkilerin farklı olmasının sebebi bilişsel algılamadır, her birey yaşantılarına ve öğrenmelerine bağlı olarak aynı olayı farklı şekilde yorumlayıp farklı duygular hisseder ve farklı tepkiler verir. Örnek verecek olursak; Üniversiteyi kazanan iki kişi hiç İngilizce bilmedikleri için hazırlık okumaları gerekmektedir. İki öğrenci de yüz binlerce insanı eleyip üniversiteye yerleşmiş, başarılı olmuşlardır. Ancak; öğrencilerden biri ben yapamam İngilizce çok zor başaramam dil konusunda hiç iyi değilim diye düşünürken diğer öğrenci kendine güvenmekte, çok zor bir sına kazanabilecek zekâya sahip olduğuma göre İngilizceyi de kolaylıkla öğrenebilirim diye düşünmektedir. Başaramayacağına inanan öğrencinin bu düşüncesi içinde bir sıkıntıya neden olmakta yaşadığı bu duygusal sıkıntı kişinin davranışlarını da olumsuz etkileyecektir ve kaçınma davranışı sergileyecektir. Kişi en ufak bir zorlanmada bu yanlış inancı daha çok kabullenip ona göre davranışlarını şekillendirecektir. Benzer zeka ve yeteneğe sahip olmalarına rağmen, olumlu düşünce yapısına sahip öğrenci hazırlık sınıfını kolaylıkla geçerken, olumsuz bilişsel süreçlere sahip olan öğrenci ya hazırlık sınıfını geçemeyeceğini düşünüp üniversiteyi bırakacak ya da başarısız olacaktır.

Bilişsel davranışçı danışmanın amacı bu yanlış inançları kişinin fark etmesini sağlayıp bu yanlış inançların yerine gerçekçi ve işlevsel  bilişsel süreçlerin yerleşmesini sağlamak ve davranışsal yöntemlerle kişinin psikopatolojik sorunlarına çözüm bulmasını yardımcı olmaktır. Bu danışma yönteminde danışanın aktif katılımı ve işbirliği çok önemlidir, danışma esnasında ve sonrasında danışanın çaba göstermesi gerekmektedir. Bu sayede semptomların ortadan kalkması çok daha hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleşebilir.

Hatay Psikolog Hatay Psikolojik Danışman Mehmet İşçimen

Detaylı Özgeçmişi için; mehmetiscimen.com.tr/hakkimizda-2/
sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Danışan Yorumları için; mehmetiscimen.com.tr/testimonial-categories/danisan-yorumlari/sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Call Now ButtonRANDEVU AL