EMDR TEKNİĞİ İLE PANİK ATAK TERAPİSİ

Günlük rutin hayatınızdaki yaşamı kolaylaştırmak için var olan olan asansör, metro, uçak gibi araçları kullanmak sizin için mümkün değil mi? Bu araçlara binme düşüncesi kaygılanmanıza mı sebep oluyor?  EMDR yöntemi ile yani Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden işleme terapisi fobi, panik atak, stres, kaygı bozukluğu, vajinismus, kekemelik gibi bir çok psikolojik sorunun çözümünde kullanılmaktadır.

EMDR Terapisi ?

EMDR, dilimizdeki karşılığı  ‘Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme’, etkili ve hızlı sonuç veren bir psikoterapi yöntemidir. Şimdiye  kadar her yaştan yaklaşık 2,5 milyon insanın  psikolojik sorunlarının başarıyla çözülmesine vesile olmuştur.

EMDR Terapisi İşleyişi Nasıldır?

İnsan beyni günde binlerce ‘anı’ kaydeder. Yaşadığımız güne göre bu anılar bazen olumlu bazen bize acı veren, üzen bazen de herhangi bir etkisi olmayan anılar olabilmektedir. Etkisi olmayan yani nötr anılarla olumlu anılar beynimiz tarafından işlemlenmekte belleğimizde yer etmektedir. Ancak olumsuz yani bizde travma yaratan anılar bilgisayar virüsü gibi sistemin sağlıklı bir şekilde devam etmesini engeller semptomların ortaya çıkmasına sebep olur. Olumsuz anılar geçmişte kalmak yerine şuan  hala yaşanıyormuş gibi etkisini sürdürmeye devam ediyor. EMDR bu anıların sağlıklı bir şekilde beyin tarafından kaydedilmesini sağlayarak, kişiyi rahatsız eden olumsuz anının diğer normal anı ağlarıyla bağlantısı gerçekleştirip anının yeni ve sağlıklı bir bakış açısıyla görülmesine olanak tanır. Bu sayede semptomlar ve rahatsızlıklar ortadan kalkar.

EMDR ile olumsuz her şey unutulur mu ?

EMDR rahatsız edici, acı veren anıyı unutmanızı sağlamaz yani anı hafızanızdan silinmez. EMDR şunu sağlar, bu acının sebep olduğu öfke, korku, üzüntü, kaygı, hayal kırıklığı gibi tüm olumsuz duygulara karşı duyarsızlaştırır.

Terapi nasıl gelişiyor?

EMDR terapisinde 8 aşamalı, üç yönlü (geçmiş, şimdi, gelecek) bir protokol uygulanır. Hedef, geçmişte yaşanan anıların yeniden işlenerek duyarsızlaşmanın sağlanması, bugünkü semptomların ortadan kalkması, kişinin gelecekte karşılaşacağı benzer sorunlar karşısında, kazandığı olumlu inanç ve duyguların geliştirdiği yeni bakış açısının yönlendirdiği davranışları gösterebilmesidir.

 

EMDR Etkisini Ne Kadar Zamanda Gösterir?

EMDR yönteminin ne kadar sürede etkili olduğu kişiden kişiye ve var olan soruna ayrıca bu sorunun kökenine göre değişmektedir. Bazı danışanlar da birkaç seansta sonuç alınabilirken bazı danışanlarda daha fazla zaman alabilmektedir.

EMDR Hangi Problemler İçin Etkilidir ?

EMDR’ye göre psikolojik veya psikosomatik rahatsızlıkların çoğunluğunun temelinde geçmiş yaşantılar yani olumsuz anılar ve travmalar vardır. Bu anılar kişilik bozukluğun okb, panik atak, kaygı bozukluğu, fobiler, depresyon, cinsel işlev bozuklukları, sosyal fobi, öz güven eksikliği, davranış bozuklukları gibi bir çok soruna neden olmaktadır. EMDR ile bu anılar çalışıldığında bu rahatsızlıkların çoğu ortadan kalmaktadır.

Günlük hayatınız değişecek kolaylaşacak

Zamanınızın çoğunu ders çalışmaya ayırdığınız halde başarılı olamıyorsanız, yaşadığınız kaygıdan dolayı deneme sınavlarındaki başarıyı gerçek sınava aktaramıyorsanız- Ayrılık acını atlatamıyor ve sürekli o anda kaldıysanız-hayatınızın her hangi bir anında yaşadığınız şiddet- ve şiddet görüntüleri yaşamınızı mahvetmişse- ebeveynlerinizin eleştirel tavrı iş yeriniz-sosyal çevreniz-gündelik hayatınızda sizi rahat bırakmıyor ve sizi kısıtlıyorsa- kaygıdan dolayı dışarı çıkamıyorsanız- ilişkinizde yaşadığınız zorluklar hakaretler bir türlü aklınızdan çıkmıyorsa- hayır demek istediğiniz halde hayır diyemiyorsanız ve yapmak istemediğiniz şeyleri yapmanın acısını yaşıyorsanız- uçağa binme düşünce sizin için korkunçsa- kapalı alanlarda duramıyorsanız- herhangi bir canlı sizin aşırı korku yaşamanıza sebep oluyorsa- aşırı mükemmeliyetçi bir kişiliğiniz varsa ve bu hayatınızı çekilmez hale getiriyorsa-  her olumsuzlukta tüm sorumluluğu üstünüze alıyorsanız- yaşadığınız trafik kazasından sonra herhangi bir araca binemiyorsanız – başkalarının onayına çok fazla muhtaçsanız- ikili ilişkilerde sağlıklı bir ilişki yürütemiyor ve hep yanlış kişilerle birliktelik yaşıyorsanız  bunlardan  EMDR ile kurtulabilirsiniz

 

Mehmet İŞÇİMEN Psikolojik Danışman – Hatay EMDR – HATAY PSİKOLOG

Psk. Mehmet İŞÇİMEN

Detaylı Özgeçmişi için; 
https://www.mehmetiscimen.com.tr/hakkimizda-2/
sayfamızı ziyaret etmelisiniz.

Danışan Yorumları için;
https://www.mehmetiscimen.com.tr/Danisan-Yorumlari/sayfamızı ziyaret etmelisiniz.

Call Now ButtonRANDEVU AL